Sjukdomar & skador

Kolik

Agera snabbt vid misstanke om kolik

På temat ”kolik” finns mycket att ta upp. Viktigast är kanske ändå att påminna om hur lätt det är att felbedöma ett kolikanfall och hur ofta hästar kommit under behandling för sent.

häst-rullar-i-hagen
Alla hästar som rullar sig har inte kolik men det gäller som hästägare att vara observant och värdera det man ser hos sin häst. Foto: Carin Wrange

Ett par exempel ur verkligheten: Sen lördag eftermiddag på jourdistriktet. En veterinär blir kontaktad av en bekymrad ponnyägare som berättar att ponnyn sedan tidig morgon visat koliksymtom.

Deras ”hästkunniga” granne hade varit över och givit dem rådet att ”ge ponnyn ett par matskedar matolja och motionera den så släpper koliken säkert”. Nu, många timmar senare, ligger ponnyn på rygg i sin box, svettas kraftigt, har ansträngd andning och stönar hela tiden.

Undersökningen visar att ponnyn har en svårartad tarmomvridning. Vi beslutar efter kontakt med djursjukhus att i alla fall försöka operera. Ponnyn överlever transporten men dör under operationen.

Ett nordsvenskt sto visar lättare buksmärtor och har förlorat aptiten. Ägaren, en djurvan lantbrukare, ringer och ber mig titta in ”om det kunde vara något som kan bli värre hon har ju kolik”. Undersökningen ger vid handen att äggstockarna smärtar kraftigt, efter vinteruppehållet är hon på väg in i sin första brunst. Lättnaden är stor, ”för man vet ju aldrig med kolik”.

Vad kan man dra för några slutsatser av detta? Jo, dels att det finns olika orsaker till buksmärtor, dels att man alltid skall ta kolikanfall på allvar.

Vad innebär kolik?

Egentligen betyder ordet kolik ”tarmkramp”, men har kommit att bli synonymt med smärta från mag- tarmkanalen. Det handlar alltså inte om en sjukdom, utan om en mängd olika sjukdomar som alla leder till smärtsymtom som är lokaliserade till hästens buk. Även om koliksymtomen kommer från mag- tarmkanalen så kan smärttillstånd i andra organ ge liknande symtom.

Man skall alltså inte glömma att buksmärtor kan ha sitt ursprung i till exempel njurar och urinvägar eller i könsorgan. Ett högdräktigt sto kan också helt normalt visa ”koliksymtom” som en del av förberedelserna inför fölningen.

Kom ihåg ett par saker:

  • Tiden är avgörande – vänta inte för länge och hoppas att det skall ge sig självt, kolikanfall är ett av de bästa skälen att ringa till veterinären!
  • Koliksmärtorna kan göra den snällaste häst farlig så var försiktig när den sparkar och slår eller rullar sig!

Läs mer om kolik hos häst: